Stap 1: u laat een DNA-verwantschapsonderzoek doen bij Ancestry.com
De 1e keuze voor Ancestry.com is omdat zij de grootste databestanden hebben en de kans dus het grootst is dat zij ook het DNA van een naaste bloedverwant van u hebben.
Na een aantal weken ontvangt u van hen de namen van alle bij hen bekende bloedverwanten. Dat zijn er meestal enkele honderden. Als daar inderdaad een broer of zus, of mogelijk zelfs de opgezochte ouder tussenzit, dan heeft u deze dan meteen gevonden. Die kans is echter klein. Wij kunnen u helpen om uit te zoeken of er een kansrijke kandidaat tussenzit bij wie het de moeite waard is om te onderzoeken wie dan de gezochte ouder is. Voor de kosten hiervan verwijzen we naar de pagina ‘kosten’. Als u alleen maar bloedverwanten krijgt die (veel) verder weg in de stamboom zitten, dan kunt u overgaan op
Stap 2: u laat een DNA-verwantschapsonderzoek doen bij 23andme.com
Dit is het bedrijf met de op één na grootste DNA-verzameling, en ook bij hen zou dus een naaste bloedverwant kunnen zitten. Als ook bij deze verzameling, van opnieuw enkele honderden bloedverwanten, al dan niet met onze hulp, blijkt dat er opnieuw geen naaste bloedverwant van u bij zit, gaat u vervolgens naar
Stap 3: u laat tenslotte nog een DNA-verwantschapsonderzoek doen bij MyHeritage.com
Als ook in dit bestand geen naaste bloedverwant van u zit, dan wordt het tijd om ons in te schakelen. Uw kosten zijn voor deze drie onderzoeken tezamen ongeveer € 200, verschuldigd aan de drie genoemde bedrijven. De kosten die voor deze drie stappen door ons in rekening worden gebracht, indien u ons hiervoor inschakelt, vindt u bij de pagina ‘kosten’. Wij kunnen nu voor u beoordelen hoeveel tijd en moeite het gaat kosten om de bedoelde ouder te vinden.
Stap 4: u neemt contact met ons op.
In een persoonlijk gesprek, liefst bij u thuis, willen wij graag zoveel mogelijk van uw persoonlijke situatie weten, voor zover dit van belang is om de door u gezochte persoon te kunnen vinden. Wij willen van u dan de toegangscodes ontvangen zodat wij zicht krijgen op al uw bloedverwanten. U verneemt wat u zelf eventueel nog zou moeten doen, zoals het opvragen van uw geboorte-akte bij de gemeente waar u bent geboren, en de zogenaamde persoonslijst bij de gemeente waar u woont, alsmede andere documenten, en eventueel andere brieven, stukken en foto’s die kunnen helpen bij de zoektocht.
Uiteraard bestaat ook volop de gelegenheid om ook aan ons vragen te stellen. Wij laten een concept-overeenkomst in tweevoud bij u achter, zodat u nog de gelegenheid krijgt om er eerst nog eens rustig over na te denken. We doen daarbij ook een prijsopgaaf.
Stap 5: Nadat u ermee akkoord bent gegaan dat wij voor u het onderzoek gaan doen en u de eerste aanbetaling hebt gedaan, gaan wij aan de slag.
Wij laten u in elk geval wekelijks weten wat wij hebben gevonden. Deze fase kan van enkele weken tot vele maanden duren, afhankelijk van de vraag hoe ver weg de uitgekozen bloedverwant van u afstaat in de stamboom.
Stap 6: uitwerken stamboom.
We beginnen met de voorouders in rechte lijn van de bloedverwant op te zoeken op het internet of eventueel in de archieven. Doorgaans maximaal tussen twee en vijf generaties terug. Totdat we aangekomen zijn bij het voorouderpaar waar zowel u als de bloedverwant van afstammen. Dit is het relatief ‘simpele’ deel van het onderzoek. Iedereen heeft immers maar twee ouders.
Als we het voorouderpaar hebben gevonden, dat zowel van u als van de bloedverwant is, gaan wij weer naar het heden via een ander tak, dan zoals we het gemeenschappelijke voorouderpaar hebben gevonden. Ook van deze zoektocht melden wij u wekelijks wat we hebben gevonden. Dit is het ingewikkelde deel van het onderzoek, omdat – naar beneden gaand – bijna iedereen wel broers en zussen heeft die we wel allemaal op het internet of in de archieven moeten opzoeken
We bouwen dus aan een stamboom waarin zowel u als de verkregen bloedverwant voorkomen en voordat deze af is zijn er nogal eens honderden, maar soms wel meer dan duizend personen aan elkaar verbonden. Dat is een enorm en ook een enorm tijdrovend werk.
Het is – bij de moeilijkere gevallen – te vergelijken met een legpuzzel maken met 1000 stukjes, maar waarvan u geen voorbeeld krijgt van wat het moet worden.
Er komt vervolgens een fase waarin we nadere stukken bij instanties moeten gaan opvragen, indien de betrokkene is overleden. Alle burgerlijke stand- gegevens van overledenen zijn namelijk openbaar. Instanties nemen nogal eens de tijd om te reageren. Dan kunnen er weken of zelfs maanden zijn, waarin alles stil lijkt te staan, maar in werkelijkheid wachten we dan op een of meer (overheids)instantie(s) voor het verkrijgen van meer informatie. Als betrokkene van wie we meer willen weten nog in leven is, wordt het vergaren van informatie uiteraard lastiger. Maar ook daar is doorgaans wel wat op te vinden.
Aan het eind van het traject hebben we een aantal kanshebbers op uw ouderschap gevonden. Het zou er ook toevallig slechts één kunnen zijn en dan hoeven we niet verder te zoeken. Maar die kans is klein. Reken voor het gemak op meerdere personen, tot maximaal een stuk of tien. Dan moeten we op papier nagaan welke kandidaat de grootste kans maakt. Dat gebeurt op leeftijd, adres, woonplaats en/of woonland, beroepsbezigheden en andere gegevens die we van u en uit andere bronnen hebben gekregen.
Stap 7: bezoeken kandidaat bij wederzijds goedvinden
Deze meest waarschijnlijke kandidaat gaan we dan opzoeken, als de persoon nog in leven is. Het kan natuurlijk zijn dat deze persoon niets met u te maken wil hebben en/of niet wil meewerken. Dat kunnen we dan uiteraard niet forceren. Dan kunnen we nog naar een kind van deze persoon gaan of een broer of zus. Totdat we er een vinden die wel wil meewerken, en die ook bereid is om bij dezelfde instelling zijn of haar DNA af te staan. Uit dit DNA-onderzoek moet dan komen vast te staan of de gevonden persoon inderdaad uw ouder is.
Informatie over het onderzoek en onze ondersteuning
*******
Het hele proces is soms zeer arbeidsintensief, en gaat tussen enkele weken en vele maanden duren. U wordt daarbij steeds op de hoogte gehouden van de voortgang en heel geleidelijk wordt het ook wel duidelijk uit welk land, welke streek of zelfs welke stad uw voorouder afkomstig moet zijn. Ook verschijnen geleidelijk de familienamen, waarvan er aan het eind eentje is die van de gezochte ouder moet zijn.
Absolute zekerheid dat we de gezochte ouder ook vinden is tevoren niet te geven. Er kunnen allerlei ‘roadblocks’ zijn die verder zoeken onmogelijk maken. De kans dat we slagen is echter naar onze inschatting gemiddeld meer dan 90%.
Als u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.